
Dear Fl ight Attendant, 

You will soon be receiving a ballot concerning the cabin jumpseat and how they will be processed for the 
new American. While the JNC was able to resolve a majority of the cultural issues that existed between 
the LAA and LUS Flight Attendants, it couldn’t reach consensus on the processing of the jumpseat. With 
the short time frame for negotiations, the JNC concluded that the membership should decide which 
method of jumpseat processing would be best for Flight Attendants. Below are some answers to many of 
the questions surrounding this issue. Should you have further questions please feel free to contact your 
local representatives or APFA Headquarters.  

 

Jumpseat Q&A 

Q: What are the three options for the jumpseat? 
A: The three options are as follows:  
1. First Come/First Served (FCFS) priority system (Current LAA) 
2. Seniority-based priority system (Current LUS) 
3. Compromise system that has both FCFS and Seniority components (Compromise).  Please review the 
ballot for a detailed description of this option. 

Q. Why is there a third option? 

A. In addition to the First Come/First Served (LAA) and Seniority (LUS) options - the current methods of 
processing the jumpseat for each legacy airline - the JNC and company agreed it was best to give Flight 
Attendants a third, “hybrid” option that combines elements of both Seniority and FCFS.  

JCBA - Section 37.G.1.c. 

  "The Union shall supply the Company with an order of jumpseat 
assignment no later than July 1, 2015. The Union shall determine method of the 
jumpseat by a vote of Fl ight Attendants choosing between the legacy AA, legacy US, and 
a compromise system (to be agreed upon by the Union and the Company)." 	
   

Q: In the Compromise system (Option 3), what if an aircraft has mult iple jumpseats? 
The Compromise Option will allow a listing for a primary and an alternate for each jumpseat.   

Q: What about l ist ing for more than one f l ight? 
A: Flight Attendants may only list for one jumpseat per destination, per day. 

Q: What if I l ist for the jumpseat, but I don’t show up? 
A: Under all three systems the next Flight Attendant on the list will take priority.  

Q: Can I l ist for a jumpseat and then cancel and rel ist? 
A: Yes. 

Q: Do I have to l ist separately for a jumpseat and a cabin seat? 
A: Under Option 3 (Compromise), yes – Flight Attendants must list separately.  



Q: If I am awarded the jumpseat may I wait and see if I wil l  c lear for a cabin seat? 
A: With all three systems you may wait for a cabin seat while still retaining the jumpseat. 

Q: Under the Compromise system, is the midnight deadline based on Central Time (CT) 
or Local Departure Time (LDT)? 
A: Available jumpseats will be awarded on a First-Come/First-Served (FCFS) basis beginning seventy-two 
(72) hours in advance of the scheduled departure time and ending at midnight Local Departure Time 
(LDT) on the day prior to the date of departure.  After that cut-off, the seniority stage of processing 
begins until 30 minutes prior to departure. If 30 min prior to departure no one has been awarded the 
jumpseat, it will be awarded on a FCFS system.  

Q: What is the definit ion of “report” under the Compromise system?  
A: A Flight Attendant who has checked-in with the agent at the gate will be considered as having 
reported for the flight. 

Q: Under the Compromise system, are Fl ight Attendants who did not l ist on the 
automated reservation system required to advise the agent that they want the 
jumpseat?  
A: Yes, once the time for listing on the automated reservation system has ended. Otherwise, if no Flight 
Attendant has requested the jumpseat by thirty (30) minutes prior to scheduled departure, the agent will 
process all available cabin jumpseats on a FCFS basis.  

Q. What Seniority date is used for the jumpseat assignment?   
A.  Your Occupational Seniority date is used for assigning the jumpseat. 

 

 

  


